dimecres, 21 d’octubre del 2009

Clases regulars de lluita escènica a Girona

Com ja fa anys que ha començat a fer, la companyia de teatre d'acció Drakonia ens ofereix en exclusiva classes de lluita escènica, i tal i com diu el títol, a partir d'aquest mes de Novembre podrem gaudir a Girona d'un curs regular que finalitzarà al mes de Maig.



Els cursos es realitzaran un cop per setmana i seran de dues hores de durada. Per més informació podeu visitar la seva pàgina web: www.lluitaescenica.com

dijous, 15 d’octubre del 2009

Aloja: colapse total!

El passat cap de setmana del 10 i 11 d'Octubre, es va celebrar a Banyoles la primera fira Medieval Fantàstica, la qual realment va tenir una gran acollida per part del gran nombre de visitants que hi van assistir.

Aquí us deixo el tràiler de presentació que es va fer especialment per a la fira.





La fira, tot i no comptar amb un marc tant bó com tenen altres fires de la zona (Peratallada, Besalú, etc), va ser prou entretinguda, i la gent d'Alma Cubrae (l'eix central i organitzadors de la fira), van estar prou encertats a l'hora de fer ambientació i espectacles.

Aquí teniu un breu resum de l'animació i dels espectacles que es van poder veure els dos dies que va durar la fira.



Per ser la primera fira, realment val a dir que va estar prou bé, l'únic punt a comentar va ser lo petita que es va quedar la fira davant de la gran quantitat de gent que hi havia. La fira, pel que semblava, estava pensada (i preparada) com si d'una fira medieval de poble es tractés, però al realitzar-se a Banyoles (una ciutat bastant més gran que els "poblets" del voltant on solen celebrar-se aquest tipus de fires), es va col·lapsar una mica: caminar per entre les parades del mercat es feia difícil, i per veure els espectacles t'hi havies de presentar 1/2 hora abans per poder agafar lloc.
Donada la grandesa de la ciutat, estaria bé que per a la propera edició es tingués en compte que el nombre de visitants serà molt alt, i per tant seria interessant que hi pogués haver espectacles simultanis a varis punts de la ciutat (per no concentrar tothom al mateix lloc), i que la quantitat de "paradetes" i firaires pogués ser més extensa i que comuniqués les diverses places on es realitzessin els diferents espectacles.

dilluns, 5 d’octubre del 2009

Mercats medievals 2009

A la zona nord de Girona, trobem 3 mercats (o fires) medievals, que són els grans puntals d'aquesta zona: el Besalú Medieval, Terra de Trobadors (a Castellò d'Empúries) i la Fira Medieval de Peratallada. Totes tres, ja sigui per la seva especial arquitectura, per la seva ubicació, per la seva anomenada o tradició, són els mercats medievals de la zona que tothom coneix i que sempre han fet honor a la seva reputació... fins ara.
Aquest any ja s'han celebrat, i la veritat és que han defraudat bastant:

El Besalú Medieval, ja te un defecte que per norma general, no agrada als visitants habituals d'aquestes fires: el preu. Només arribar al poble, ens trobem amb una paradeta per comprar les entrades per entrar al poble! Entenc que d'alguna manera volen fer més rentable el mercat, i treure'n diners per poder oferir espectacles cada vegada millors, però la realitat dista molt d'això, ja que cada any es veuen menys espectacles, i els que hi ha són molt repetitius (cada any el mateix, la innovació sembla ser que no és el seu fort), poc vistosos, i en algun cas fins i tot ridículs. I una de les coses que realment em sobta bastant, és que fins i tot la gent que ve de fora i que es vesteix de medieval per fer festa ha de pagar entrada.

El Terra de Trobadors te un caràcter més de poble, ja que l'organització recau en gran mesura en la gent del mateix poble, i la veritat és que se'n surten prou bé. Únicament per això, Terra de Trovadors és l'únic dels festivals medievals d'aquest any que potser ha valgut la pena anar a veure. Tot i això, hi ha espectacles molt multitudinaris que potser haurien de deixar-se en mans més expertes ja que sinó s'acaben fent avorrits i repetitius.

Pel que fa a la Fira Medieval de Peratallada, aquest any s'hi ha trobat a faltar parades típiques d'altres anys  així com una menor quantia de les que solia haver-hi. Si a això li sumem un programa d'actes realment molt escuet, els resultats d'aquest any han sigut visites ràpides, ensopides i poc profitoses.

Com a norma general, els defectes més grans que s'ha pogut veure a tots tres indrets han estat una agenda amb pocs actes i una ambientació de carrers molt pobre. Aquestes segurament han estat les causes de l'últim gran defecte, la poca quantitat de gent (comparada amb d'altres anys).
Els espectacles en aquest tipus de mercats, solen ser un requisit bàsic per fer que la gent es quedi al poble i gaudeixi de la fira, però en tots tres casos, els espectacles han deixat molt que desitjar (quan n'hi ha hagut), o s'han trobat a faltar. Altres anys, l'agenda estaba tant atapeïda que alguns dels espectacles no es podien veure, ja que coincidien amb d'altres que es feien a la mateixa hora, o en altres casos, l'agenda estaba tant apretada que per poder-los veure tots s'havia de  còrrer pel mig del mercat per poder assistir-hi. Evidentment no ha estat el cas d'aquest any, que entre espectacle i espectacle passaven hores sense que hi hagués res. La gent que normalment fa l'ambientació del carrers com els músics, els malabars, o la gent que fa espectacles itinerants, baralles de carrer, o desfilades... probablement debien estar tots de vacances, perque als mercats sel's ha trobat molt a faltar. Altres anys, era estrany poder caminar pels carrers sense trobar-se una desfilada o algun tipus d'animació. A més els músics es passaven moltes hores animant els carrers i fent espectacle. Aquest any ha estat difícil veure'ls...

Que ha passat? Perquè han decaigut tant aquests mercats? Ha sigut la crisi? O la por a la crisi? O potser la crisi només ha estat una excusa per gastar menys diners en fer festa i més en emplenar-se les butxaques? La veritat és que no ho sé, i espero que simplement hagi estat un mal any en que els organitzadors han tingut massa feina i no han pogut dedicar tota l'atenció necessària a aquestes fires.