dimarts, 24 de març del 2009

Anàlisis: Mercenarios de Punjar

Característiques bàsiques:

Maquetació / enquadernació: Grapat senzill.
Nombre de pàgines: 64.
Qualitat del paper: Bona qualitat amb portada i contraportada senzilles.
Blanc i negre / color: Interior en blanc i negre. Portada i contraportada a color.
Mapes de joc inclosos: Un mapa a doble cara.
Qualitat dels mapes: Molt bona qualitat. Paper satinat.
Ajudes de joc: Poques: imatges en blanc i negre.
Preu: 12,95 €


Comentari general:

Part I, la ciutat:
Les primeres pàgines són realment una petita joia. La imatge que s'obté de la ciutat és molt bona, i proporciona molts punts de sortida per crear aventures i trames jugables per qualsevol campanya. I tal com diuen, la ciutat és perfectament extrapolable a qualsevol campanya que ja estigui començada.
Aquest bloc introductori es divideix en parts, i cadascuna ens descriu els diferents barris de la ciutat. Aquestes descripcions són en alguns casos simples introduccions al barri en qüestió, detallant una mica quins són els punts importants a tenir en compte: els habitants del barri, punts d'interès, etc. Però la majoria de descripcions descriuen també, amb bastant de detall, els principals carrers, places, basars, etc. així com els principals personatges que podrem trobar a cada zona, i a vegades també ens toparem amb petits "flashbacks" que ens introduiran en com era antigament la ciutat, i com ha evolucionat fins arribar als nostres dies, aprofundint d'aquesta manera, molt més en el rerefons de cada barri. A més, aquesta introducció també conté explicacions sobre els voltants de la ciutat: els habitants, les construccions, els dungeons, els enemics i els perills, són l'eix central d'aquestes narracions, que ajuden a consolidar Punjar com una ciutat digna de ser visitada pels jugadors.


Part II, el dungeon:
Un cop finalitzada la introducció, d'unes 20 pàg. inèdites en la versió original, ja ens trobem directament dins de l'aventura. I la veritat és que aquesta part (que ocupa la resta del mòdul), no m'ha agradat tant com l'anterior. Potser és perquè després d'haver llegit la gran introducció m'esperava una aventura llarga, emocionant i amb moltes subtrames, o potser és perquè després de tota l'expectació que ha aixecat, m'esperava un mòdul de luxe, però sigui pel que sigui, aquesta part m'ha deixat bastant més fred.
La introducció al mòdul és bastant directa, la trama i el rerefons només són simples esquemes, pinzellades d'idees per donar als masters una excusa per posar als PJ's davant del dungeon en qüestió. Un detall molt bo d'aquesta petita introducció a la història és l'apartat de rumors coneguts pels jugadors abans de començar. Personalment, crec que seria molt interessant poder tenir aquesta llista de rumors en pdf per poder imprimir, retallar, i donar cada rumor als PJ's que els aconsegueixin, ara bé, com aconseguir-los, ja seria feina del master en si, i podria ser una molt bona introducció per acabar arribant a la guarida del "Rey de los Mendigos".
L'aventura comença ja en tot el seu esplendor, detallant sales, trampes, enemics i perills. Les explicacions de les sales en general són prou bones. Al començament de la descripció de cada sala, trobem un petit paràgraf per llegir directament als jugadors, per tal d'ambientar-los i posar-los en situació. Els enemics i les trampes estan ben detallats, i totes les seves característiques es troben al costat de l'explicació de cada sala.
El primer nivell del dungeon està centrat en un edifici del barri de la Bruma, que és on té la guarida el "Rey de los Mendigos". El segón nivell transcorre a les cloaques i catacumbes del mateix edifici. Tots dos escenaris es troben al mapa que incorpora el mòdul en les seves pàgines centrals.
Com a ajudes de joc, podem trobar 3 imatges en blanc i negre especificament dissenyades per a mostrar als jugadors, però algunes de les imatges que trobem durant l'aventura, també poden ser útils per ambientar la partida.
En definitiva, aquesta segona part del mòdul, és un dungeon carregat d'enemics i trampes, perfecte per incloure en qualsevol campanya. Només cal estendre el mapa sobre la taula, i començar a explorar sales.


Errades:

  • La traducció de la numeració de les pàgines és incorrecte, és a dir, durant la lectura ens trobarem amb referències a altres pàgines del mateix mòdul de l'estil: "ver página 10". Aquestes referències són errònies, i segurament són una traducció literal de la versió anglesa. La versió espanyola conté 20 pàgines inèdites, la qual cosa deu ser la principal causa d'aquests errors.
  • Hi ha una linia no traduida.

Lo millor:

  • El preu.
  • La introducció a la ciutat.
  • Les descripcions de les trampes i les contramesures.
  • Els "extres" de la web.

Lo pitjor:

  • Tot i que les explicacions de les sales en general són prou bones, algunes (poques) vegades s'han de llegir dos cops per poder situar-te bé sobre el terreny.
  • La idea dels textos que es llegeixen directament als jugadors, és bona, però a vegades, aquestes ràpides introduccions són massa carregades d'adjectius, o utilitzen paraules arcaiques i difícils d'entendre que desvirtuen aquestes petites ambientacions.
  • El tamany del mapa: és un mapa massa petit. Aquesta nova edició de D&D, permet un grau d'estratègia en els combats molt gran, però al jugar sobre un mapa tant petit, tota l'estratègia es perd. Per posar un exemple, en una habitació de 14 caselles, ens hi esperen 5 enemics. Si a més tenim en compte que el grup de PJ's (segons les recomanacions) ha de ser de 5 membres, només ens deixen 4 caselles per maniobrar!


Valoració final:

Resumint, el mòdul en si està carregat d'idees, i d'una bona aventura, cosa que en mans d'un bon master, pot donar grans fruits. A més, l'aventura pot servir d'iniciació (tot i que la veig una mica carregada de combats per començar amb D&D4), o també pot ser fàcilment modificable per personatges de nivells una mica més elevats.


Notes finals:


Maquetació / enquadernació: 7
Mapes de joc:
6
Ajudes de joc: 7
Trama: 6
Preu: 9
Qualitat:
8
Utilitat: 8
Qualitat / Preu: 8