dilluns, 5 d’octubre del 2009

Mercats medievals 2009

A la zona nord de Girona, trobem 3 mercats (o fires) medievals, que són els grans puntals d'aquesta zona: el Besalú Medieval, Terra de Trobadors (a Castellò d'Empúries) i la Fira Medieval de Peratallada. Totes tres, ja sigui per la seva especial arquitectura, per la seva ubicació, per la seva anomenada o tradició, són els mercats medievals de la zona que tothom coneix i que sempre han fet honor a la seva reputació... fins ara.
Aquest any ja s'han celebrat, i la veritat és que han defraudat bastant:

El Besalú Medieval, ja te un defecte que per norma general, no agrada als visitants habituals d'aquestes fires: el preu. Només arribar al poble, ens trobem amb una paradeta per comprar les entrades per entrar al poble! Entenc que d'alguna manera volen fer més rentable el mercat, i treure'n diners per poder oferir espectacles cada vegada millors, però la realitat dista molt d'això, ja que cada any es veuen menys espectacles, i els que hi ha són molt repetitius (cada any el mateix, la innovació sembla ser que no és el seu fort), poc vistosos, i en algun cas fins i tot ridículs. I una de les coses que realment em sobta bastant, és que fins i tot la gent que ve de fora i que es vesteix de medieval per fer festa ha de pagar entrada.

El Terra de Trobadors te un caràcter més de poble, ja que l'organització recau en gran mesura en la gent del mateix poble, i la veritat és que se'n surten prou bé. Únicament per això, Terra de Trovadors és l'únic dels festivals medievals d'aquest any que potser ha valgut la pena anar a veure. Tot i això, hi ha espectacles molt multitudinaris que potser haurien de deixar-se en mans més expertes ja que sinó s'acaben fent avorrits i repetitius.

Pel que fa a la Fira Medieval de Peratallada, aquest any s'hi ha trobat a faltar parades típiques d'altres anys  així com una menor quantia de les que solia haver-hi. Si a això li sumem un programa d'actes realment molt escuet, els resultats d'aquest any han sigut visites ràpides, ensopides i poc profitoses.

Com a norma general, els defectes més grans que s'ha pogut veure a tots tres indrets han estat una agenda amb pocs actes i una ambientació de carrers molt pobre. Aquestes segurament han estat les causes de l'últim gran defecte, la poca quantitat de gent (comparada amb d'altres anys).
Els espectacles en aquest tipus de mercats, solen ser un requisit bàsic per fer que la gent es quedi al poble i gaudeixi de la fira, però en tots tres casos, els espectacles han deixat molt que desitjar (quan n'hi ha hagut), o s'han trobat a faltar. Altres anys, l'agenda estaba tant atapeïda que alguns dels espectacles no es podien veure, ja que coincidien amb d'altres que es feien a la mateixa hora, o en altres casos, l'agenda estaba tant apretada que per poder-los veure tots s'havia de  còrrer pel mig del mercat per poder assistir-hi. Evidentment no ha estat el cas d'aquest any, que entre espectacle i espectacle passaven hores sense que hi hagués res. La gent que normalment fa l'ambientació del carrers com els músics, els malabars, o la gent que fa espectacles itinerants, baralles de carrer, o desfilades... probablement debien estar tots de vacances, perque als mercats sel's ha trobat molt a faltar. Altres anys, era estrany poder caminar pels carrers sense trobar-se una desfilada o algun tipus d'animació. A més els músics es passaven moltes hores animant els carrers i fent espectacle. Aquest any ha estat difícil veure'ls...

Que ha passat? Perquè han decaigut tant aquests mercats? Ha sigut la crisi? O la por a la crisi? O potser la crisi només ha estat una excusa per gastar menys diners en fer festa i més en emplenar-se les butxaques? La veritat és que no ho sé, i espero que simplement hagi estat un mal any en que els organitzadors han tingut massa feina i no han pogut dedicar tota l'atenció necessària a aquestes fires.

3 comentaris:

Vladimir ha dit...

Quanta raó tens... Realment interessant i per posar-se a pensar el teu article. Per la meva experiència podria estar parlant hores sobre el tema pero si una cosa està clara és que aquestes fires s'haurien de decantar cada vegada més per deixar l'animació, ambientació i espectacles en mans dels professionals, i malhauradament els últims anys la tendència és a la inversa... això només fa que el públic es cansi i mica en mica vagi abandonant aquestes fires perquè "per veure sempre el mateix...". Els organitzadors haurien de visitar alguna fira medieval a França o Alemanya i s'adonarien que el que fem aquí no són fires medievals sinó "mercats del dijous" encoberts amb quatre teles, saca i palla...

dugudun ha dit...

Totalment d'acord amb tots dos!
Personalment vaig viure els inicis del Terra de Trobadors. Jo tenia només 10 anys, però la mare n'era organitzadora i em va encomanar el fet de no callar-me davant la descoberta d'un rellotge al canell d'un artesà, unes joies totalment modernes, o la venta de caramels embolicats amb plàstics de colors, per posar-ne només tres exemples minúsculs.
Llavors l'ajuntament només esquitxava, i era la Comissió de Festes del poble qui s'ho treballava tot.
Érem molt inexperts però el resultat (al meu parer) era molt més autèntic.
No he vist els mercats alemanys ni francesos, però tots coincidiu en una cosa: aquí caracteritzem la festa de medieval. Allà es transformen totalment. Són molt més genuïns.
Aquí, estic convençuda que si en un sopar medieval la gent ha de sucar una banya dins una bota de vi comuna, molts diran 'eeeeecs!' i ja no vindran, pensant que som tots uns berros.
Imagino que els ajuntaments no es volen arriscar a perdre la clientela pija que gasta diners a les parades (quatre o cinc cops al dia passen els recaptadors d'impostos que s'enduen un tant per cent de les vendes), o la clientela que paga una ronyonada per asseure's a la taula d'un sopar "medieval" (que de medieval només en té el nom) perquè li vagin passant accions per davant sense que li esperruquin el pentinat acabat de fer.
Del que no s'adonen els ajuntaments és que estan perdent un altre tipus de client: el client que visita per interès històric i vivencial. El client que disfruta amb els espectacles i animacions autèntiques i que, si se'n va content, segur que torna entusiasmat i acompanyat d'alguns amics.
Però és clar, aquest tipus de client no genera tants diners com el client que no vol embrutar-se les mans...

Dels primers anys de Terra de Trobadors, recordo especialment un grup de leprosos que feien marranades espectaculars al carrer. Realment a vegades feien fàstic! I generaven un impuls de tapar-se la cara amb les mans. Però era tan xulo de veure i viure!!
Ara tot ha de ser nèt, bonic i polit com l'Esbart Dansaire. I així s'han anat perdent per les branques convertint-se, tal com diu en Vladimir, en un mercat del dijous fusionat amb un ball de disfresses.

Qui pot canviar això?
Ments conscients i innovadores, com les vostres.

Jo us hi animo!

SergiTrekkie ha dit...

Quina sinceritat aplastant sobre els mercats medievals que cites.

Els que anomenes, s'en salven per seu entorn i arquitectura. Ara bé, de forma general, despres de visitar un mercat medieval tens la sensació d'haver perdut el temps, ja que l'unic que veus son paradetes que venen collars, coques per menjar, sabons, formatges, etc...

Que el botiguer es posi una tunica pel damunt, no el converteix en medieval.

On s'on els espectacles de lluita? Els musics i joglars? L'animació del carrer? Les activitats relacionades amb l'epoca medieval?

Per veure el mateix conjunt de paradetes, em quedo a casa.